Når det kommer til jobbsøk, er CV-en og jobbsøknaden din kjempeviktig. Utfører du dem riktig får du intervjuer raskt, men utfører du dem galt, blir du sannsynligvis å møte avslag etter avslag. Derfor har vi valgt å lage en artikkel om akkurat dette: hvordan skrive CV og jobbsøknad.

CV-en

Enhver CV er forskjellig, siden du vil tilpasse hvordan dine erfaringer og ferdigheter passer til akkurat den jobben du søker på – men strukturen er alltid veldig lik.

CV-en din, en forkortelse av curriculum vitae, er et personlig dokument du bruker til å selge deg inn til bedrifter. Det bør fortelle dem om deg og dine erfaringer, ferdigheter, evner, og oppnåelser. I sin helhet bør den legge trykk på hvorfor akkurat du er den beste personen for jobben. Her er noen av seksjonene du må få med:

Navn, yrke, og kontaktinfo

Den første delen av CV-en din, på toppen av siden, bør inneholde navnet, yrkestittelen, og kontaktinfoen din. Du bør aldri bruke “CV” eller “curriculum vitae” som tittel, fordi det kaster bort dyrebar plass. Bruk heller navnet ditt.

Før i tiden var det vanlig å skrive den fulle adressen din på CV-en. Nå trenger du bare å skrive byen og regionen din.

(Du finner veldig gode eksempler på hvordan denne seksjonen kan se ut ved å besøke norges ledene CV skribenter hos CVGuru)

Personlig profil

Dette er den seksjonen hvor du gir rekrutterere et bilde av hvem du er og hva som er “greia” med deg. Som sagt bør du skreddersy dine erfaringer, ferdigheter, og kvaliteter til jobben du søker på. Hold denne delen kortfattet, ikke mer enn et par setninger. For å få det meste ut av denne delen, bør du svare på følgende:

Arbeidserfaring

Her viser du frem hvilken erfaring du har skaffet deg innenfor arbeidslivet. For hver jobb du har hatt, skriv ned jobbtittelen, arbeidsgiveren, tiden du jobbet fra og til, og en setning som oppsummerer rollen.

Utdanning og kvalifikasjoner

Om du har fullført en grad, som en bachelor eller master, bør du også få med dette. Skrive ned hvor du utdannet deg, navnet på graden, og hva du lærte.

Disse er de viktigste delene å få med. Etterpå kan du tilføre eventuelle nøkkelferdigheter, hobbyer, interesser, eller referanser du har som er relevante for rollen.

Jobbsøknaden

Etter at du kanskje har brukt flere timer på å skrive en knallgod CV, kan det virke overflødig å omgjøre informasjonen til et brevformat. Søknadsbrevet ditt bør derimot ikke være et oppgulp av CV-en din, men bør fokusere på de ferdighetene og erfaringene fra CV-en din som rekruttereren verdsetter mest. Derfor er jobbsøknaden minst like viktig som CV-en din.

Vi vet at det kan virke overveldende å skrive disse søknadsbrevene i begynnelsen, spesielt siden det kan føles som at det er så mye å huske. For å hjelpe til har vi satt sammen en fullstendig guide for å skrive en jobbsøknad samt skreddersy det for hver jobb du søker på.

Gjør god research

Research er en viktig del av mange aspekter ved jobbsøk, og før du begynner å skrive søknaden din må du sørge for at du har gjort ordentlig research. De viktigste tingene du bør gjøre research på før du skriver er:

Å skaffe en god forståelse av firmaet og industrien hjelper deg med å skreddersy søknaden din til hvert firma du søker til, og viser lidenskapen din for jobben og sektoren.

Det grunnleggende formatet

Det finnes et grunnleggende format for å skrive søknadsbrev som du kan følge hver gang. Hvert brev bør derimot tilpasses den spesifikke rollen eller firmaet du søker til. Søknaden din bør ha med følgende:

Hele jobbsøknaden bør være ca. en halv side lang. En ansetter sitt verste mareritt er å få nok en søknad som er på tre eller flere sider, og som inneholder mye vrøvl som ikke engang er relevant for rollen. De vil sette pris på at du holder deg kortfattet og konkret.

Hvis du får med disse punktene for hvordan du skriver en CV og jobbsøknad, vil du være godt på vei til å få ditt første intervju og bli ansatt. Hva enn du velger å bruke fra denne artikkelen, hold et sterkt fokus på å svare på spørsmålet, “Hva kan jeg tilby bedriften? Hvorfor bør akkurat jeg bli ansatt?”